Terug
Gepubliceerd op 31/03/2025

2025_GR_00133 - Huurreglement - Niet-bestendig gebruik jeugdhuis Beerse - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 27/03/2025 - 20:00 Raadzaal Tempelhof
Datum beslissing: do 27/03/2025 - 20:18
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Gebruikersreglement.

Samenstelling

Aanwezig

Hans Luyckx, voorzitter; Freddy Smans; Bart Craane, burgemeester; Isabelle Druyts; Hans Woestenborghs; Ingrid Van Genechten, schepen; Nancy Snels, schepen; Dirk Proost; Jan Van Dijck; Ben Bols; Lili Jansen, schepen; Bart Smans, schepen; Annemie Guns, voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst; Hanne Lenaerts; Inge Blondeel; Nelly Mols; Joeri Hoskens; Ingrid Crynen; Werner Maes; Leo Bosch; Andrea Arcila Ramos; Erik Van den Wyngaert; Jeroen Bolckmans; Stefaan Conrardy; Elle Verwaest, algemeen directeur

Verontschuldigd

Quinte Jochems

Secretaris

Elle Verwaest, algemeen directeur

Voorzitter

Hans Luyckx, voorzitter
2025_GR_00133 - Huurreglement - Niet-bestendig gebruik jeugdhuis Beerse - Goedkeuring 2025_GR_00133 - Huurreglement - Niet-bestendig gebruik jeugdhuis Beerse - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De vzw Jeugdhuis Den Beir, die het lokaal gelegen aan de Heilaarstraat 6b te Beerse in permanent gebruik had, beëindigt haar werking.

Zowel vanuit het verenigingsleven als vanuit particuliere hoek is er vraag ontstaan naar huurmogelijkheden van het desbetreffende lokaal. Het lokaal bestuur wenst aan deze vraag tegemoet te komen en het lokaal voor verhuur open te stellen zolang er geen actieve jeugdhuiswerking plaatsvindt.

In dit reglement worden de afspraken over de huur vastgelegd. Ook het retributiereglement ligt op de gemeenteraad van 27 maart 2025 ter goedkeuring voor. Het huishoudelijk reglement is nog in voorbereiding.

Argumentatie

We blijven de nadruk leggen op gebruik gericht op jongeren uit Beerse. Het bestuur beoogt op deze wijze jongeren kennis te laten maken met de mogelijkheden van het gebouw en hen te motiveren om zelf initiatief te nemen voor een vernieuwde jeugdhuiswerking. Er is ook veel vraag vanuit verenigingen met een ander doelpubliek. We voorzien de mogelijkheid om uitzonderingen op de doelgroep te laten goedkeuren door het college. Daarbij houden we rekening met het gegeven dat dit gebouw zal verdwijnen in het kader van de verhuis van de diensten naar het nieuwe dienstverleningscentrum. Patroongebruik of vast gebruik door verenigingen op deze locatie toestaan is dan ook geen duurzame beslissing. Eenmalige of sporadische activiteiten zijn wel mogelijk.

De dienst Vaart kan instaan voor de administratieve ondersteuning en het uitvoeren van visuele controles op de staat van het gebouw. Gezien de doelgroep en de mogelijkheid van eenmalig gebruik, bestaat er een reëel risico op nalatigheid met betrekking tot schoonmaak en naleving van het huishoudelijk reglement. Daarom zal bij het ophalen van de sleutel een waarborg worden gevraagd en zal de volledige huurprijs vooraf dienen te worden voldaan. Deze maatregelen beogen huurders te stimuleren het lokaal in een propere staat achter te laten na afloop van de huurperiode. Een checklist en de nodige schoonmaakmaterialen zullen ter beschikking worden gesteld. Rekening houdend met de doelgroep, zal het lokaal bestuur steeds eerst inzetten op een constructieve dialoog met de gebruiker.

Om organisatorische redenen en ter waarborging van het doel van het gebouw, wordt de huurmogelijkheid exclusief voorbehouden aan verenigingen en inwoners van Beerse.

Gezien de ligging in een woonwijk wordt een beperking op het aantal publieke evenementen opgelegd.

Indien er opnieuw interesse en betrokkenheid ontstaat bij jongeren om een nieuwe jeugdhuiswerking op te zetten, kan er na goedkeuring van het college een regeling worden uitgewerkt waarbij deze jongeren gebruik kunnen maken van de infrastructuur. Het lokaal bestuur behoudt echter zolang als nodig de regie over het gebouw en het gebruik ervan, zodat een dergelijke groep voldoende tijd krijgt om een inhoudelijke werking en ledenbestand op te bouwen.

Mevrouw Lili Jansen, schepen van Vaart, geeft toelichting bij dit agendapunt.

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0004

Adviezen

jeugdraad Gunstig advies

Jeugdraad 14 maart: 

Regelgeving bevoegdheid

G - GR - Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
<p>Artikel 40 &sect;3 van het decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.</p>

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Dit reglement bepaalt de voorwaarden voor het niet-bestendig gebruik van het lokaal "jeugdhuis Beerse", Heilaarstraat 6b.

Artikel 2

§1. De lokalen die verhuurd worden, bestaan uit een verbruikszaal met bar en podium, een inkomhal, toiletten, een stoelenberging en drankenberging, een buitenzone en fietsenstalling.

§ 2. Huurders hebben geen toegang tot de kelder, de traphal of lokalen van de jongeren-ontmoetingsplek (JOP), tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk overeengekomen met een medewerker van de dienst Vaart. Enkel bij reservatie van het mengpaneel krijgt de huurder toegang tot de kleine bergruimte. 

Artikel 3

§ 1. Het jeugdhuis kan worden gehuurd door inwoners en verenigingen van Beerse. De activiteiten moeten zich richten op de doelgroep jongeren tot 30 jaar. Organisatoren moeten kunnen aantonen dat zij deze doelgroep beogen. 

§ 2. Het college van burgemeester en schepenen kan een uitzondering op de doelgroepsbepaling jongeren toekennen aan erkende verenigingen van Beerse. Voor reservaties op weekenddagen wordt dit maximaal één keer per kalendermaand toegestaan, zodat er voldoende reservatiekansen blijven voor jongeren. Het gaat dan om eenmalig of sporadisch gebruik.

§ 3. Wederkerende activiteitenreeksen of repetitiemomenten kunnen enkel worden aangevraagd op maandagavond, dinsdag, woensdag en donderdag. 

Artikel 4
 § 1. Volgende types van gebruik zijn toegelaten en kunnen verder verduidelijkt worden in het huishoudelijk reglement:

Categorie

Omschrijving

INTERN

activiteiten georganiseerd door een gemeentelijke dienst.

REPETITIE

repetitiemomenten van bands, koren, muziekgroepen, theatergroepen en deejays.

ACTIVITEIT

vergaderingen, workshops, activiteiten in besloten kring, zonder gebruik van toog, tap, koeling en drankenberging.

FEEST

feesten, drinks, recepties zonder winstoogmerk in besloten kring.

FUIF

publieke feesten, fuiven en optredens.


 § 2. Categorieën INTERN, REPETITIE en ACTIVITEIT kunnen per dagdeel worden gereserveerd:

  • Voormiddag: 08.00u - 12.30u
  • Namiddag: 13.00u - 17.30u
  • Avond: 18.00u - 23.30u
  • Bij aansluitende dagdelen kan de infrastructuur ook gebruikt worden tussen 12.30u - 13.00u en/of 17.30u - 18.00u.

§ 3. Categorieën FEEST en FUIF kunnen enkel per volledige dag worden gereserveerd:

  • Gebruikers hebben toegang tot het lokaal van 10.00u 's morgens tot 12.00u 's middags de volgende dag.
  • Feestelijkheden en muziek zijn niet toegestaan tussen 3.00u 's nachts en 7.00u. Alleen de organisatie mag dan aanwezig zijn in het gebouw en buitenruimte.
  • Het lokaal bestuur beperkt het gebruik voor feesten en fuiven tot maximaal één reservatie per weekend (vrijdag, zaterdag, zondag). Meerdaagse evenementen door éénzelfde organisator zijn wel toegestaan.
  • Publieke fuiven, feesten en optredens worden beperkt tot 15 per kalenderjaar en 2 per kalendermaand. 

Artikel 5

Voor het gebruik van de infrastructuur worden volgende regels opgelegd:

  • De gebruiker zorgt ervoor dat de infrastructuur gepoetst en opgeruimd is volgens het huishoudelijk reglement binnen de gereserveerde tijd.
  • Huurders kunnen gebruik maken van de aanwezige geluids- en lichtinstallatie. Een smartphone of andere audiodrager kan worden aangesloten.
  • Aanwezige caféspelen kunnen door de huurder worden gebruikt.
  • Voor activiteiten binnen de categorieën INTERN, REPETITIE, FEEST en FUIF kan een professioneel mengpaneel worden gereserveerd. Deze apparatuur mag enkel worden gebruikt op de daarvoor voorziene plaats.
  • Het is niet toegelaten om in de gebouwen enige vorm van kookactiviteit uit te voeren.
  • Op het buitenplein kan een eetstand, eetwagen en/of tent worden ingericht. Het is toegelaten om door middel van hekwerk een afgesloten buitenplein te creëren, binnen de bepalingen van het huishoudelijk reglement.
  • Elke schade aan materialen moet volledig worden vergoed door de gebruiker.
  • Het lokaal bestuur sluit geen contracten billijke vergoeding of auteursrechten af. Gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor hun aanvraag. 
  • De wettelijke geluidsnormen dienen te worden gerespecteerd. Die zijn te raadplegen op https://www.vlaanderen.be/natuur-milieu-en-klimaat/milieuhinder/geluidsnormen-voor-muziekactiviteiten .
  • Bij toekenning van een reservatie binnen categorie FUIF maakt de administratief medewerker van het lokaal bestuur Beerse de verplichte melding in orde. 

Artikel 6

Reserveringsaanvragen gebeuren aan de vaartbalie, Heilaarstraat 6 of via het online-formulier op https://www.beerse.be/verhuurlokalen. Voor toewijzing gelden volgende aanvraagtermijnen:

Type aanvrager

Termijn

Erkende vereniging van Beerse

Vanaf 12 maanden voor aanvang reservatie

Inwoner van Beerse

Vanaf 6 maanden voor aanvang reservatie

Artikel 7

Voor het gebruik van de infrastructuur en voor het niet-naleven van het huishoudelijk reglement gelden de retributiebedragen die zijn vastgelegd door de gemeenteraad.

Artikel 8

Gebruikers zijn verplicht zich te verzekeren. Een verzekeringsbewijs kan worden opgevraagd.

  • verenigingen en/of bedrijven moeten een BA-uitbatingsverzekering hebben afgesloten.
  • particulieren moeten een familiale BA-verzekering of BA-verzekering privéleven hebben afgesloten.