Terug
Gepubliceerd op 31/03/2025

2025_GR_00131 - Detailhandel - Subsidiereglement - Premiestelsels Kernwinkel- en winkelgroeigebied 2025 - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 27/03/2025 - 20:00 Raadzaal Tempelhof
Datum beslissing: do 27/03/2025 - 20:32
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Subsidie, premie, erkenning.

Samenstelling

Aanwezig

Hans Luyckx, voorzitter; Freddy Smans; Bart Craane, burgemeester; Isabelle Druyts; Hans Woestenborghs; Ingrid Van Genechten, schepen; Nancy Snels, schepen; Dirk Proost; Jan Van Dijck; Ben Bols; Lili Jansen, schepen; Bart Smans, schepen; Annemie Guns, voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst; Hanne Lenaerts; Inge Blondeel; Nelly Mols; Joeri Hoskens; Ingrid Crynen; Werner Maes; Leo Bosch; Andrea Arcila Ramos; Erik Van den Wyngaert; Jeroen Bolckmans; Stefaan Conrardy; Elle Verwaest, algemeen directeur

Verontschuldigd

Quinte Jochems

Secretaris

Elle Verwaest, algemeen directeur

Voorzitter

Hans Luyckx, voorzitter
2025_GR_00131 - Detailhandel - Subsidiereglement - Premiestelsels Kernwinkel- en winkelgroeigebied 2025 - Goedkeuring 2025_GR_00131 - Detailhandel - Subsidiereglement - Premiestelsels Kernwinkel- en winkelgroeigebied 2025 - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Volgens het decreet 'Integraal Handelsvestigingsbeleid' wordt van lokale besturen verwacht dat ze inspanningen leveren voor het voeren van een kernversterkend winkelbeleid. In 2014 sloegen alle partners van de stadsregio en de provincie (aanstelling detailhandelcoach) al de handen in elkaar om een sterk detailhandelsbeleid te ontwikkelen op maat van onze stadsregio. Deze intense samenwerking resulteerde in een strategische commerciële visie (stadsregionaal-lokaal), de zones voor kleinhandel werden afgebakend en bijhorende ontwerprichtlijn uitgevaardigd.

Buiten deze visievorming werd ook een flankerend traject opgestart waarmee we het kernwinkel- en winkelgroeigebied willen versterken. In de begroting wordt jaarlijks een budget van 25.000 euro voorzien voor kernversterkende maatregelen. Enerzijds reserveren we 15.000 euro voor de premiestelsels en anderzijds 10.000 euro voor versterkende iniatieven zoals de braderij, de kerstmarkt enzovoort. Voor de premiestelsels werd vorige legislatuur voor de periode 2020-2024 reeds een subsidiereglement uitgevaardigd door de gemeenteraad. Dit beleid wordt deze jaargang voortgezet, met enkele kleine aanpassingen om de procedure te verduidelijken en beter af te stemmen op het doel van de subsidie.

Argumentatie

Het lokaal bestuur verleent subsidies om detailhandel in Beerse binnen het kernwinkel- en winkelgroeigebied te concentreren, te stimuleren en te activeren. Volgende kernversterkende maatregelen worden gesubsidieerd:
  1. de uitbating van een nieuwe handelsactiviteit binnen het kernwinkel- en winkelgroeigebied.
  2. de herlokalisatie van een bestaande handelsactiviteit naar het kernwinkel- en winkelgroeigebied.

Mevrouw Ingrid Van Genechten, schepen Lokale handel en Middenstand, geeft toelichting bij dit agendapunt.

Juridische grond

De bijzondere Wet m.b.t. de 6de staatshervorming bepaalt dat de gewesten op 1 juli 2014 bevoegd werden inzake handelsvestigingen.

Het decreet ‘Integraal Handelsvestigingsbeleid’ van de Vlaamse Regering van 22 april 2016.

De collegebeslissing van 20 februari 2017 houdende de goedkeuring van de stadsregionale visienota in het kader van het 

Stadsregionaal project COOP-DH met Provincie Antwerpen - Detailhandel in de Stadsregio Turnhout.

De collegebeslissing van 6 maart 2017 houdende de goedkeuring van de gemeentelijke visienota in het kader van het Stadsregionaal project COOP-DH met Provincie Antwerpen - Detailhandel in Beerse. 

De collegebeslissing van 29 mei 2017 houdende de goedkeuring van de afbakening van de kleinhandelszones.

De collegebeslissing van 14 mei 2018 houdende de goedkeuring richtlijn afbakening kleinhandelszones.

De gemeenteraadsbeslissing van 25 januari 2018 houdende de goedkeuring van het subsidiereglement kernwinkelgebied en winkelgroeigebied 2018-2019.

De gemeenteraadsbeslissing van 30 april 2020 houdende de goedkeuring van het subsidiereglement kernwinkelgebied en winkelgroeigebied 2020-2024.

Regelgeving: bevoegdheid

8a08e59250cb3f8d0150cdc3f02e0023

Regelgeving bevoegdheid

bevoegdheid wordt beschreven in juridische grond
<p>Zie juridische grond.</p>

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad geeft goedkeuring aan volgend reglement :

HOOFDSTUK 1: Begrippenkader

Artikel 1: Definities

Voor de toepassing van dit reglement verstaan we onder:

  • Handelszaak: Elke commerciële onderneming waarvoor een inschrijving in de kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is vereist en die de uitoefening van een kleinhandel tot hoofddoel heeft.
  • Handelspand: Het onroerend goed, waarin de handelszaak wordt uitgebaat, met uitsluiting van alle delen die niet uitsluitend worden gebruikt ten behoeve van de uitbating van de handelszaak.
  • Handelaar: De uitbater, natuurlijke of rechtspersoon, van de handelszaak.
  • Commerciële ruimte (of netto handelsoppervlakte): De oppervlakte bestemd voor de verkoop en toegankelijk voor het publiek, met inbegrip van de niet overdekte oppervlakten (excl. parkeervoorzieningen).

HOOFDSTUK 2: Algemeen

Artikel 2: Doelstelling

De subsidie heeft als doelstelling het kernwinkel- en winkelgroeigebied van de gemeente te versterken door het aantrekken van nieuwe of het herlokaliseren van bestaande handelsactiviteiten.

Artikel 3: Subsidie

Binnen de perken van het in de begroting voorziene krediet, en onder voorbehoud van de in de volgende paragraaf vermelde financiering, verleent de gemeente Beerse een subsidie voor:

  1. de uitbating van een nieuwe handelsactiviteit binnen het kernwinkel- en winkelgroeigebied.
  2. de herlokalisatie van een bestaande handelsactiviteit naar het kernwinkel- en winkelgroeigebied.

HOOFDSTUK 3: Toepassingsgebied

Artikel 4: Begunstigden

De subsidie kan aangevraagd worden door een natuurlijke persoon of een rechtspersoon, die houder is van zakelijke rechten op het handelspand of ruimten boven/achter het handelspand, zoals:

  • de volle eigenaar;
  • de vruchtgebruiker;
  • de erfpachter;
  • de opstalhouder;
  • de huurder van de commerciële ruimte in het handelspand

en met dien verstande dat die daar zelf de handelsactiviteit uitoefent. Per pand kan de aanvrager slechts één subsidie ontvangen.

Artikel 5: Algemene voorwaarden

§1. De subsidie betreft enkel handelspanden met als functie handel, horeca of dienstverlening (of die deze als eindbestemming hebben):

  • die in de in artikel 6 omschreven doelgebieden zijn gelegen;
  • die als zodanig door het college van burgemeester en schepenen stedenbouwkundig vergund zijn;
  • die in overeenstemming zijn met de stedenbouwkundige voorschriften;
  • die indien vereist over een sociaaleconomische vergunning beschikken;
  • die in overeenstemming zijn met alle wettelijke verplichtingen voor de uitoefening van de handelszaak;
  • waar momenteel een handelszaak is gevestigd of die momenteel leegstaan, maar waar een nieuwe handelsinvulling wordt voorzien.

§2. De aanvrager engageert zich om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij het uitvoeren van de gesubsidieerde activiteiten (artikel 41 lid 5 decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).

Artikel 6: Gebiedsomschrijving

Enkel handelspanden gelegen in volgende doelgebieden komen in aanmerking voor de subsidie.

Het doelgebied is het kernwinkel- en winkelgroeigebied van de gemeente Beerse zoals afgebakend bij beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 29 mei 2017.

Het bij de beslissing horend plan geeft de kadastrale en de fysieke grenzen aan van het kernwinkel- en winkelgroeigebied en heeft prioriteit op onderstaande en andere nominatieve opsommingen waar er tegenstrijdigheden tussen tekst en plan zouden zijn.

Het kernwinkelgebied wordt als volgt afgebakend:

  • Lindenlaan vanaf kruispunt Boudewijnstraat-Melkerijstraat tot Kerkplein.
    Alle percelen grenzend aan Lindenlaan van Melkerijstraat 1 en Lindenlaan 53 _ 1C59B2 tot en met Lindenlaan 1 _ 1C81K3 en van Lindenlaan 58 _ 1A358M tot en   met Lindenlaan 2 _ 1A374L2.
  • Bisschopslaan tot Pastoriestraat.
    Alle percelen grenzend aan Bisschopslaan van Bisschopslaan 2 _ 1C81X3 tot en met Bisschopslaan 12 _ 1C89H4.
  • Kerkplein tot en met Vredestraat.
    Alle percelen grenzend aan Kerkplein en Vredestraat van Kerkplein 10 _ 1A374H2    en 1A374G2 tot en met Kerkplein 2 _ 1A380M en Kerkplein 1 _ 1C123F/2. En van Vredestraat 1 _ 1A394L tot en met Vredestraat 15 _ 1A400E2 en van Vredestraat 2 _ 1C123K/2 tot en met Vredestraat 12 _ 1C126V.
  • Gemeenteplein en Gasthuisstraat tot net voorbij Boudewijnstraat.
    Alle percelen grenzend aan Gemeenteplein en Gasthuisstraat van Gemeenteplein  9 _ 1A381Y tot en met Gemeenteplein 5 _ 1A381Z. En van Gasthuisstraat 1 _ 1A386F5 tot en met Gasthuisstraat 29 _ 1A405N2 en van Gasthuisstraat 2 _ 1A394K tot en met Gasthuisstraat 28 _ 1A404R2.

Het winkelgroeigebied wordt als volgt afgebakend:

  • Vredestraat: achterzijde van de percelen zijde park Singel.
    Achterzijde van de percelen: Kerkplein 1 _ 1C123F/2 en van Vredestraat 2 _ 1C123K/2 tot en met Vredestraat 12 _ 1C126V.

Het plan met de afbakening wordt als bijlage bij dit reglement gevoegd.

De handelspanden hebben als functie handel, horeca of dienstverlening waarbij de geldende stedenbouwkundige richtlijnen voor het kernwinkel- en winkelgroeigebied worden gevolgd. Er wordt bewust gekozen om ruimer te gaan dan enkel detailhandel, en dus ook het doelgebied horeca en dienstverlening mee op te nemen omdat deze functies bijdragen tot een kernversterkend beleid. Handel, horeca en in bepaalde zones ook dienstverlening zorgen voor een wisselspel in het aantrekken van klanten en bezoekers en dragen bij tot een levendig dorpshart.

HOOFDSTUK 4: SUBSIDIE

Artikel 7: Subsidiebedragen

De subsidie bestaat uit een som van 2.500 euro, die zal gespreid worden over 2 jaar, ten behoeve van de algemene uitbating van de handelszaak.

Als bijkomende ondersteuning wordt een subsidie van maximaal 500 euro voorzien ter compensatie van kosten voor publiciteit ten gunste van de handelszaak.

Artikel 8: Beperkingen

De dossiers worden behandeld op volgorde van indiening en tot uitputting van het goedgekeurde krediet.

HOOFDSTUK 5: Aanvraag van de subsidie

Artikel 9: Aanvraagdossier

Een aanvraag tot het bekomen van de subsidie dient aangetekend verzonden of tegen ontvangstbewijs afgeleverd te worden aan: Gemeentebestuur Beerse, Dienst Economie, Heilaarstraat 6 te 2340 Beerse, of per e-mail verzonden naar economie@beerse.be.

De aanvraag dient de volgende documenten te bevatten om ontvankelijk te zijn:

  1. het behoorlijk ingevulde en door de aanvrager ondertekende aanvraagformulier. Het aanvraagformulier kan bekomen worden bij Dienst Economie, Heilaarstraat 6 te 2340 Beerse en via de website van de gemeente Beerse: www.beerse.be;
  2. een document waaruit het bouwrecht van de aanvrager blijkt, namelijk een kopie van de onderhandse koopovereenkomst, de notariële koopakte, de huurovereenkomst of elke andere titel waaruit het bouwrecht blijkt.

Artikel 10: Ontvankelijkheid

De aanvraag is pas ontvankelijk zodra die volledig is.

HOOFDSTUK 6: Beoordeling van de aanvraag

Artikel 11: Beslissing

Het college van burgemeester en schepenen beslist op advies van de bevoegde gemeentelijke diensten de aanvraag principieel goed te keuren of te weigeren, en deelt binnen de 3 maanden na indiening van de ontvankelijke aanvraag zijn beslissing schriftelijk mee aan de aanvrager.

Het college van burgemeester en schepenen behoudt zich het recht voor om alle onderzoeken uit te voeren die vereist zijn voor de behandeling van de aanvraag. Indien de aanvrager daarbij zijn medewerking weigert, vervalt het recht op de subsidie.

Artikel 12: Samenwerkingsovereenkomst

Na de principiële goedkeuring van de aanvraag door het college van burgemeester en schepenen wordt een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door enerzijds het gemeentebestuur en anderzijds de aanvrager van de subsidie. In deze samenwerkingsovereenkomst wordt ook een de-minimisverklaring inzake staatssteun opgenomen.

Artikel 13: Verval van recht op de subsidie

Het recht op de subsidie, en bij uitbreiding alle door het gemeentebestuur aangegane verbintenissen vervallen van rechtswege wanneer tussen de aanvraag en de uitbetaling van de subsidie één van volgende feiten plaatsvindt:

  • het overlijden, de ontbinding, het stopzetten of het faillissement van de aanvrager;
  • het verval van zakelijke rechten op het handelspand;
  • de handelsactiviteit waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, vindt niet langer plaats in het handelspand dat in de aanvraag vermeld wordt.

HOOFDSTUK 7: Uitbetaling van de subsidies

Artikel 14: Termijnen

Voor de uitbetaling van de subsidie van 2.500 euro:

  • de aanvrager moet uiterlijk 1 jaar na de datum van ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, per aangetekend schrijven, tegen persoonlijke afgifte of per e-mail verzonden naar economie@beerse.be, de aanvraag indienen tot uitbetaling van de eerste schijf ter waarde van 1.250 euro. Alvorens van deze eerste schijf gebruik te kunnen maken, dient men minstens 6 maanden met vernoemde handelszaak operationeel te zijn;
  • de aanvrager moet uiterlijk 2 jaar na de datum van ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, per aangetekend schrijven, tegen persoonlijke afgifte, of per e-mail verzonden naar economie@beerse.be, de aanvraag indienen tot uitbetaling van de tweede schijf, ter waarde van 1.250 euro.
  • de aanvraag voor de tweede schijf kan ten vroegste 6 maanden na de aanvraag voor de eerste schijf ingediend worden.

Voor de uitbetaling van de subsidie van maximaal 500 euro voor publiciteit:

De aanvrager  moet uiterlijk 2 jaar na de datum van ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, per aangetekend schrijven of tegen persoonlijke afgifte, de aanvraag indienen tot uitbetaling van de subsidie. Binnen dit kader dient men, alvorens hierop aanspraak te kunnen maken, minstens 6 maanden met vernoemde handelszaak operationeel te zijn en dienen facturen voorgelegd te worden die de uitgaven voor publiciteit aantonen. De subsidie kan niet hoger zijn dan de bewezen kosten die aanvaard worden door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 15: Aanvraagdossier

De aanvraag tot uitbetaling van de subsidie voor publiciteit bestaat minimaal uit het voorleggen van de nodige documenten m.b.t. de rechtsgeldige facturatie.

Artikel 16: Uitbetaling

De subsidie kan pas uitbetaald worden als aan elk van volgende voorwaarden is voldaan:

  • de aanvraag tot het bekomen van de subsidie werd principieel goedgekeurd;
  • de aanvraag tot uitbetaling van de subsidie werd goedgekeurd.

Na een positieve beslissing wordt de subsidie binnen de 60 dagen uitbetaald door overschrijving op het rekeningnummer van de gerechtigde(n).

HOOFDSTUK 8: Sancties

Artikel 17

Het college van burgemeester en schepenen zal de terugvordering van de subsidie eisen, vermeerderd met de wettelijke intrest:

  • indien deze toegekend en uitbetaald werd op basis van onjuiste gegevens of valse verklaringen afgelegd met het oog op het onrechtmatig genieten van de subsidie;
  • indien de wettelijke verplichtingen niet werden nageleefd.