Volgens het decreet 'Integraal Handelsvestigingsbeleid' wordt van lokale besturen verwacht dat ze inspanningen leveren voor het voeren van een kernversterkend winkelbeleid. In 2014 sloegen alle partners van de stadsregio en de provincie (aanstelling detailhandelcoach) al de handen in elkaar om een sterk detailhandelsbeleid te ontwikkelen op maat van onze stadsregio. Deze intense samenwerking resulteerde in een strategische commerciële visie (stadsregionaal-lokaal), de zones voor kleinhandel werden afgebakend en bijhorende ontwerprichtlijn uitgevaardigd.
Buiten deze visievorming werd ook een flankerend traject opgestart waarmee we het kernwinkel- en winkelgroeigebied willen versterken. In de begroting wordt jaarlijks een budget van 25.000 euro voorzien voor kernversterkende maatregelen. Enerzijds reserveren we 15.000 euro voor de premiestelsels en anderzijds 10.000 euro voor versterkende iniatieven zoals de braderij, de kerstmarkt enzovoort. Voor de premiestelsels werd vorige legislatuur voor de periode 2020-2024 reeds een subsidiereglement uitgevaardigd door de gemeenteraad. Dit beleid wordt deze jaargang voortgezet, met enkele kleine aanpassingen om de procedure te verduidelijken en beter af te stemmen op het doel van de subsidie.
Mevrouw Ingrid Van Genechten, schepen Lokale handel en Middenstand, geeft toelichting bij dit agendapunt.
De bijzondere Wet m.b.t. de 6de staatshervorming bepaalt dat de gewesten op 1 juli 2014 bevoegd werden inzake handelsvestigingen.
Het decreet ‘Integraal Handelsvestigingsbeleid’ van de Vlaamse Regering van 22 april 2016.
De collegebeslissing van 20 februari 2017 houdende de goedkeuring van de stadsregionale visienota in het kader van het
Stadsregionaal project COOP-DH met Provincie Antwerpen - Detailhandel in de Stadsregio Turnhout.
De collegebeslissing van 6 maart 2017 houdende de goedkeuring van de gemeentelijke visienota in het kader van het Stadsregionaal project COOP-DH met Provincie Antwerpen - Detailhandel in Beerse.
De collegebeslissing van 29 mei 2017 houdende de goedkeuring van de afbakening van de kleinhandelszones.
De collegebeslissing van 14 mei 2018 houdende de goedkeuring richtlijn afbakening kleinhandelszones.
De gemeenteraadsbeslissing van 25 januari 2018 houdende de goedkeuring van het subsidiereglement kernwinkelgebied en winkelgroeigebied 2018-2019.
De gemeenteraadsbeslissing van 30 april 2020 houdende de goedkeuring van het subsidiereglement kernwinkelgebied en winkelgroeigebied 2020-2024.
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan volgend reglement :
HOOFDSTUK 1: Begrippenkader
Artikel 1: Definities
Voor de toepassing van dit reglement verstaan we onder:
HOOFDSTUK 2: Algemeen
Artikel 2: Doelstelling
De subsidie heeft als doelstelling het kernwinkel- en winkelgroeigebied van de gemeente te versterken door het aantrekken van nieuwe of het herlokaliseren van bestaande handelsactiviteiten.
Artikel 3: Subsidie
Binnen de perken van het in de begroting voorziene krediet, en onder voorbehoud van de in de volgende paragraaf vermelde financiering, verleent de gemeente Beerse een subsidie voor:
HOOFDSTUK 3: Toepassingsgebied
Artikel 4: Begunstigden
De subsidie kan aangevraagd worden door een natuurlijke persoon of een rechtspersoon, die houder is van zakelijke rechten op het handelspand of ruimten boven/achter het handelspand, zoals:
en met dien verstande dat die daar zelf de handelsactiviteit uitoefent. Per pand kan de aanvrager slechts één subsidie ontvangen.
Artikel 5: Algemene voorwaarden
§1. De subsidie betreft enkel handelspanden met als functie handel, horeca of dienstverlening (of die deze als eindbestemming hebben):
§2. De aanvrager engageert zich om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij het uitvoeren van de gesubsidieerde activiteiten (artikel 41 lid 5 decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Artikel 6: Gebiedsomschrijving
Enkel handelspanden gelegen in volgende doelgebieden komen in aanmerking voor de subsidie.
Het doelgebied is het kernwinkel- en winkelgroeigebied van de gemeente Beerse zoals afgebakend bij beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 29 mei 2017.
Het bij de beslissing horend plan geeft de kadastrale en de fysieke grenzen aan van het kernwinkel- en winkelgroeigebied en heeft prioriteit op onderstaande en andere nominatieve opsommingen waar er tegenstrijdigheden tussen tekst en plan zouden zijn.
Het kernwinkelgebied wordt als volgt afgebakend:
Het winkelgroeigebied wordt als volgt afgebakend:
Het plan met de afbakening wordt als bijlage bij dit reglement gevoegd.
De handelspanden hebben als functie handel, horeca of dienstverlening waarbij de geldende stedenbouwkundige richtlijnen voor het kernwinkel- en winkelgroeigebied worden gevolgd. Er wordt bewust gekozen om ruimer te gaan dan enkel detailhandel, en dus ook het doelgebied horeca en dienstverlening mee op te nemen omdat deze functies bijdragen tot een kernversterkend beleid. Handel, horeca en in bepaalde zones ook dienstverlening zorgen voor een wisselspel in het aantrekken van klanten en bezoekers en dragen bij tot een levendig dorpshart.
HOOFDSTUK 4: SUBSIDIE
Artikel 7: Subsidiebedragen
De subsidie bestaat uit een som van 2.500 euro, die zal gespreid worden over 2 jaar, ten behoeve van de algemene uitbating van de handelszaak.
Als bijkomende ondersteuning wordt een subsidie van maximaal 500 euro voorzien ter compensatie van kosten voor publiciteit ten gunste van de handelszaak.
Artikel 8: Beperkingen
De dossiers worden behandeld op volgorde van indiening en tot uitputting van het goedgekeurde krediet.
HOOFDSTUK 5: Aanvraag van de subsidie
Artikel 9: Aanvraagdossier
Een aanvraag tot het bekomen van de subsidie dient aangetekend verzonden of tegen ontvangstbewijs afgeleverd te worden aan: Gemeentebestuur Beerse, Dienst Economie, Heilaarstraat 6 te 2340 Beerse, of per e-mail verzonden naar economie@beerse.be.
De aanvraag dient de volgende documenten te bevatten om ontvankelijk te zijn:
Artikel 10: Ontvankelijkheid
De aanvraag is pas ontvankelijk zodra die volledig is.
HOOFDSTUK 6: Beoordeling van de aanvraag
Artikel 11: Beslissing
Het college van burgemeester en schepenen beslist op advies van de bevoegde gemeentelijke diensten de aanvraag principieel goed te keuren of te weigeren, en deelt binnen de 3 maanden na indiening van de ontvankelijke aanvraag zijn beslissing schriftelijk mee aan de aanvrager.
Het college van burgemeester en schepenen behoudt zich het recht voor om alle onderzoeken uit te voeren die vereist zijn voor de behandeling van de aanvraag. Indien de aanvrager daarbij zijn medewerking weigert, vervalt het recht op de subsidie.
Artikel 12: Samenwerkingsovereenkomst
Na de principiële goedkeuring van de aanvraag door het college van burgemeester en schepenen wordt een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door enerzijds het gemeentebestuur en anderzijds de aanvrager van de subsidie. In deze samenwerkingsovereenkomst wordt ook een de-minimisverklaring inzake staatssteun opgenomen.
Artikel 13: Verval van recht op de subsidie
Het recht op de subsidie, en bij uitbreiding alle door het gemeentebestuur aangegane verbintenissen vervallen van rechtswege wanneer tussen de aanvraag en de uitbetaling van de subsidie één van volgende feiten plaatsvindt:
HOOFDSTUK 7: Uitbetaling van de subsidies
Artikel 14: Termijnen
Voor de uitbetaling van de subsidie van 2.500 euro:
Voor de uitbetaling van de subsidie van maximaal 500 euro voor publiciteit:
De aanvrager moet uiterlijk 2 jaar na de datum van ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, per aangetekend schrijven of tegen persoonlijke afgifte, de aanvraag indienen tot uitbetaling van de subsidie. Binnen dit kader dient men, alvorens hierop aanspraak te kunnen maken, minstens 6 maanden met vernoemde handelszaak operationeel te zijn en dienen facturen voorgelegd te worden die de uitgaven voor publiciteit aantonen. De subsidie kan niet hoger zijn dan de bewezen kosten die aanvaard worden door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 15: Aanvraagdossier
De aanvraag tot uitbetaling van de subsidie voor publiciteit bestaat minimaal uit het voorleggen van de nodige documenten m.b.t. de rechtsgeldige facturatie.
Artikel 16: Uitbetaling
De subsidie kan pas uitbetaald worden als aan elk van volgende voorwaarden is voldaan:
Na een positieve beslissing wordt de subsidie binnen de 60 dagen uitbetaald door overschrijving op het rekeningnummer van de gerechtigde(n).
HOOFDSTUK 8: Sancties
Artikel 17
Het college van burgemeester en schepenen zal de terugvordering van de subsidie eisen, vermeerderd met de wettelijke intrest: