Terug
Gepubliceerd op 30/08/2024

2024_GR_00141 - Aanvullend reglement op het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg - Parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 29/08/2024 - 20:15 Raadzaal Tempelhof
Datum beslissing: do 29/08/2024 - 21:26
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Aanvullend reglement op het wegverkeer enkel m.b.t. gemeentewegen (niet in havengebied of speciale beschermingszones).

Samenstelling

Aanwezig

Freddy Smans, voorzitter; Joos De Meyer; Bart Craane, burgemeester; Isabelle Druyts, schepen; Hans Woestenborghs, schepen; Stefan Poortmans; Ingrid Van Genechten, schepen; Nancy Snels, schepen; Jan Van Dijck; Dirk Proost; Annemie Guns, voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst; Indra Van Der Steen; Lili Jansen; Inge Blondeel; Bart Smans; Hanne Lenaerts; Patrick Otten; Marc Veulemans; Werner Embrechts; Michiel Dockx; Nelly Mols; Elle Verwaest

Verontschuldigd

Hans Luyckx; Linda Bosch; Ben Bols; Nancy Cruysberghs

Secretaris

Elle Verwaest

Voorzitter

Freddy Smans, voorzitter
2024_GR_00141 - Aanvullend reglement op het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg - Parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen - Goedkeuring 2024_GR_00141 - Aanvullend reglement op het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg - Parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De Vlaamse regering wil het aanschaffen en het gebruik van elektrische voertuigen aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op het thuisladen en het laden op het werk, heeft de Vlaamse Overheid een concessie uitgeschreven waar Engie en Total Energies de plaatsing en het beheer van elektrische laadpalen voor hun rekening nemen en ook de inkomsten van het laadtarief innen. Voor de regio Kempen zal Engie laadpalen mogen plaatsen en beheren op vraag van zowel burgers als lokale besturen via een online platform. Vlaanderen zet de komende jaren - samen met de lokale besturen - volop in op duurzame mobiliteit.

In het kader van de Europese richtlijn 'Clean Power for Transport’ (CPT) werkte de Vlaamse regering in 2022 een concreet actieplan uit. In dit actieplan wordt onder meer sterk ingezet op laadpalen voor elektrische voertuigen. Conform dit actieplan zullen in Beerse op drie openbare parkings telkens twee parkeerplaatsen voorbehouden worden voor het laden van elektrische voertuigen en dit op volgende locaties (zie ook bijlagen):

  • Boudewijnstraat 10 - parking woonzorgcentrum
  • Hoogstraat 33 - parking parochiezaal
  • Pastoriestraat 1 - parkeerstrook langs park Tempelhof

Deze locaties volgen uit een aanvraag van een burger (Boudewijnstraat), een strategisch locatie-voorstel (Hoogstraat) en het paal-volgt-paal-principe (Pastoriestraat) aangezien de laadpaal op het Kerkplein veel gebruikt wordt.

Argumentatie

Elektriciteit biedt momenteel de beste perspectieven in de zoektocht naar een koolstofarme en milieuvriendelijke mobiliteit tegen 2050, zeker in combinatie met hernieuwbare energiebronnen. Gezien elektrische wagens milieuvriendelijk zijn (geen CO2-uitstoot, geen roetdeeltjes) wil het gemeentebestuur het gebruik van elektrische wagens faciliteren door het aanbrengen van laadpalen voor elektrische voertuigen op het openbaar domein.

Als gemeente hebben we het burgemeestersconvenant ondertekend waarmee we aangeven o.a. de broeikasgasuitstoot op ons grondgebied te willen verminderen. Eén van de stappen die daarin genomen kunnen worden, is mensen aansporen om elektrisch te rijden. Eén van de struikelblokken is dat er nog niet genoeg locaties zijn waar je je wagen kan opladen.

Mevrouw Isabelle Druyts, schepen van Mobiliteit, geeft toelichting bij dit agendapunt.

Juridische grond

De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt, waaronder de politieverordeningen, in toepassing van de federale wetgeving.

Het Koninklijk Besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer.

Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Regelgeving: bevoegdheid

8a08e59250cb3f8d0150cdc3f02e0023

Regelgeving bevoegdheid

bevoegdheid wordt beschreven in juridische grond
<p>Zie juridische grond.</p>

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Op volgende vier parkings zullen telkens twee parkeerplaatsen voorzien worden waar het parkeren van elektrische voertuigen voorbehouden is:

  • Boudewijnstraat 10 - parking woonzorgcentrum
  • Hoogstraat 33 - parking parochiezaal
  • Pastoriestraat 1 - parkeerstrook langs park Tempelhof

Artikel 2

De maatregel in artikel 1 wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door middel van het verkeersbord E9a, aangevuld met een onderbord van het type VIId (met pictogram van een elektrisch voertuig).

Artikel 3

Dit reglement zal via een melding aan het loket voor lokale besturen kenbaar gemaakt worden.

Artikel 4

Een afschrift van dit besluit wordt - na melding via het loket voor lokale besturen - overgemaakt aan:

  • de rechtbank van eerste aanleg te Turnhout; 
  • de politierechtbank van Turnhout;
  • het vredegerecht van Turnhout;
  • de verkeerstechnische cel van de lokale politiezone Regio Turnhout;
  • de lokale politie.